SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum

OM kód: 203052 | Szeged, Gutenberg u. 11.

Intézmény logo

Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA

Képzési lehetőségek felnőtteknek

Minden 16. életévét betöltött személy (felső korhatár nélkül) részt vehet az ingyenes, felnőtteknek meghirdetett képzésekben. Az első két szakma (az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül) és az első szakképesítés megszerzése az első képesítő vizsga letételéig mindenki számára ingyenes. Az iskolákban lehetőség van rugalmas keretek között, akár munka mellett rövid idő alatt szakmát tanulni. A felnőttek emellett több mint 400, szakmai képzés keretében megszerezhető, szakképesítés közül választhatnak.

Technikumi szakmai oktatásba az érettségivel rendelkezők, szakképző iskolai szakmai oktatásba pedig azok kapcsolódhatnak be, akik a középiskola tizedik évfolyamát teljesítették. A szakmai képzésben való részvétel feltételeit és a képzés időtartamát a Programkövetelmények (PK) határozzák meg. A tanórákat heti 2-3 alkalommal az esti órákban vagy hétvégi napokra szervezik, az elméleti órák nagy részét az online térben tartják az intézmények.

A gyakorlati ismereteket tanműhelyben vagy valós gazdasági környezetben, duális képzési partnereknél sajátíthatják el a képzésben részt vevők. A szakmát tanulók szakmai oktatása ágazati alapoktatásból és szakirányú oktatásból áll, és szakmai vizsgával zárul. A  vizsgát sikeresen teljesítő vizsgázók technikusi oklevelet vagy szakmai bizonyítványt szereznek, amely államilag elismert szakképzettséget tanúsít.

A szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzést képesítő vizsga zárja, és a sikeresen vizsgázók államilag elismert szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt kapnak.

Felnőttként az iskolában szakmákat és szakképesítést is szerezhetek?

Igen. Az első két szakma megszerzését felnőttképzési jogviszonyban is, továbbá az első szakképesítés megszerzését az első képesítő vizsga letételéig ingyenesen biztosítja az állami szakképző intézmény és az együttműködési megállapodással rendelkező nem állami szakképző intézmény annak, aki a szakképzésben ingyenes részvételre jogosult.

Munka mellett is tudok szakmát vagy államilag elismert szakképesítést szerezni?

Az iskolák a felnőttek számára mind a szakmai oktatást, mind a szakmai képzést rugalmasan, akár munka mellett, rövid idő alatt szervezik meg, gyakran az esti órákban, akár hétvégén is. Az egyes intézmények képzési programja sokszor ezért is tér el egymástól, igazodva a Képzési Kimeneteli Követelményekben, szakképesítés esetén a Programkövetelményekben meghatározott tartalmakhoz és a helyi igényekhez.


Szakmák

Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus illusztracio

Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus

Kereskedelem


Szoftverfejlesztő és -tesztelő illusztracio

Szoftverfejlesztő és -tesztelő

Informatika és távközlés


Iskolarendszerű szakmai oktatás

A Vasváriban a 2015/2016. tanév óta a felnőtteknek ismét lehetőségük van arra, hogy munka mellett tanulva szerezzenek új szakmai végzettsége(ke)t. Iskolánk a 2021/2022. tanévben a szakmajegyzékben szereplő alábbi három szakma tanulására és elsajátítására biztosít lehetőséget az érdeklődők számára. (Az egyes szakmák nevére kattintva részletes információkat olvashat az adott szakmai oktatás tartalmáról.)

A munka mellett folyó oktatás heti 18-21 órában, heti három napon (hétfőn és szerdán 15:30-tól, szombaton 8:30-tól) folyik.

A 2022 szeptemberében indítandó szakmai oktatásra várhatóan 2022 tavaszán tesszük közzé a jelentkezéssel kapcsolatos információkat.

Rövid ciklusú szakmai képzések

A fentiek mellett arra is van lehetőség, hogy a Szegedi Szakképzési Centrum felnőttképzési osztálya által szervezett ún. szakmai képzések keretében szakképesítésre felkészítő képzéseken vegyenek részt a tudásukat, ismereteiket kiegészíteni vágyók. A szakmai képzések végén a sikeres modulzáró vizsgát teljesítők tanúsítványt kapnak. Ezt követően lehet jelentkezni az ún. képesítő vizsgákra az akkreditált vizsgaközpontokba, így a Szegedi Regionális Vizsgaközpontba is.

Az ilyen típusú képzésekért javasoljuk, hogy keressék fel az SZSZC erre vonatkozó oldalát.

SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum

   Szeged, Gutenberg u. 11.

  • Telefon: +36-62/425-322

   E-mail: info@vasvari.org

   OM azonosító: 203052


  2022Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum