SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum

OM kód: 203052 | Szeged, Gutenberg u. 11.

Intézmény logo

Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Felnőttek szakmai oktatása

Minden 16. életévét betöltött személy (felső korhatár nélkül) részt vehet a felnőtteknek meghirdetett képzésekben. Az első két szakma (az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül) megszerzése mindenki számára ingyenes. Az iskolákban lehetőség van rugalmas keretek között, akár munka mellett rövid idő alatt szakmát tanulni. A felnőttek emellett több mint 400, szakmai képzés keretében megszerezhető, szakképesítés közül választhatnak.

Technikumi szakmai oktatásba az érettségivel rendelkezők, szakképző iskolai szakmai oktatásba pedig azok kapcsolódhatnak be, akik a középiskola tizedik évfolyamát teljesítették. A szakmai képzésben való részvétel feltételeit és a képzés időtartamát a Programkövetelmények (PK) határozzák meg. A tanórákat heti 2-3 alkalommal az esti órákban vagy hétvégi napokra szervezik, az elméleti órák nagy részét az online térben tartják az intézmények.

A gyakorlati ismereteket tanműhelyben vagy valós gazdasági környezetben, duális képzési partnereknél sajátíthatják el a képzésben részt vevők. A szakmát tanulók szakmai oktatása ágazati alapoktatásból és szakirányú oktatásból áll, és szakmai vizsgával zárul. A  vizsgát sikeresen teljesítő vizsgázók technikusi oklevelet vagy szakmai bizonyítványt szereznek, amely államilag elismert szakképzettséget tanúsít.

A szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzést képesítő vizsga zárja, és a sikeresen vizsgázók államilag elismert szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt kapnak.

Felnőttként az iskolában szakmákat és szakképesítést is szerezhetek?

Igen. Az első két szakma megszerzését felnőttképzési jogviszonyban is ingyenesen biztosítja az állami szakképző intézmény és az együttműködési megállapodással rendelkező nem állami szakképző intézmény annak, aki a szakképzésben ingyenes részvételre jogosult. Ingyenes képzéseinken az első képesítő vizsga letételéig térítésmentesen tanulhatnak azok, akik még nem rendelkeznek az új szakképzési rendszerben szerzett szakképesítéssel

Munka mellett is tudok szakmát vagy államilag elismert szakképesítést szerezni?

Az iskolák a felnőttek számára mind a szakmai oktatást, mind a szakmai képzést rugalmasan, akár munka mellett, rövid idő alatt szervezik meg, gyakran az esti órákban, akár hétvégén is. Az egyes intézmények képzési programja sokszor ezért is tér el egymástól, igazodva a Képzési és Kimeneteli Követelményekben, szakképesítés esetén a Programkövetelményekben meghatározott tartalmakhoz és a helyi igényekhez.


Szakmák

Idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus

Kereskedelem


Tovább

Szoftverfejlesztő és -tesztelő

Informatika és távközlés


Tovább

Vállalkozási ügyviteli ügyintéző

Gazdálkodás és menedzsment


Tovább

Iskolarendszerű szakmai oktatás

A Vasváriban a felnőtteknek a 2015/2016. tanév óta van újra lehetőségük arra, hogy munka mellett tanulva szerezzenek új szakmai végzettsége(ke)t. Iskolánk a 2024/2025. tanévben is tervezi a fenti három, szakmajegyzékben szereplő szakma oktatását munka mellett végezhető formában. (Az egyes szakmák nevére kattintva részletes információkat olvashat az adott szakmai oktatás tartalmáról.)

A munka mellett folyó oktatás heti 14 órában, heti két napon (hétfőn és szerdán 15:30-tól kb. 20 óráig) történik.

Általános információk a munka mellett végezhető felnőttek szakmai oktatásáról

 

Rövid ciklusú szakmai képzések a Szegedi Szakképzési Centrum keretében

A fentiek mellett arra is van lehetőség, hogy a Szegedi Szakképzési Centrum felnőttképzési osztálya által szervezett ún. szakmai képzések keretében szakképesítésre felkészítő képzéseken vegyenek részt a tudásukat, ismereteiket kiegészíteni vágyók. A szakmai képzések végén a sikeres modulzáró vizsgát teljesítők tanúsítványt kapnak. Ezt követően lehet jelentkezni az ún. képesítő vizsgákra az akkreditált vizsgaközpontokba, így a Szegedi Regionális Vizsgaközpontba is.

Az ilyen típusú képzésekért javasoljuk, hogy keressék fel a Szegedi Szakképzési Centrum honlapjának a szakmai képzéseket bemutató oldalát.


Partnereink

SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum


Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum

Szeged, Gutenberg u. 11.

Telefon: +36-62/425-322

E-mail: info@vasvari.org

OM azonosító: 203052


2024Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum